Thee

Vrijwel alle theezakjes bevatten plastic, ook de 'papieren' soort. Losse thee heeft een betere kwaliteit en je kan eigen blends maken door zelf soorten en smaken te mengen. Je koopt het plastic- en verpakkingsvrij bij speciaalzaken en op de markt. Liever kruidenthee? Kweek het op in pot of volle grond in de tuin. Munt, tijm, citroenmelisse of lavendel. Wat je maar lekker vindt!

Hergebruik

Wanneer je stopt met wegwerpartikelen bespaar je niet alleen een hoop afval maar ook geld. Voor vrijwel alles bestaat een duurzaam herbruikbaar alternatief. Bijvoorbeeld katoenen zakdoeken, uitwasbare wattenschijfjes en een menstruatiecup.

Douche- en badproducten

Dé stap naar een plasticvrije badkamer maak je door het gebruik van een vaste zeep. Deze zijn er voor shampoo, conditioner, doucheschuim, facewash, handzeep & scheerschuim. Belangrijk is dat je het droog bewaard op een rooster of daarvoor bestemd schaaltje. Een ander plasticvrij alternatief voor conditioner is (appel)azijn gemengd met water. Meng daarvoor 1 deel azijn met 2 delen water. Gegarandeerd glanzend en zacht haar!

Ecologisch poetsen

Met een aantal basisingrediënten zoals natuurazijn, natriumbicarbonaat (ook wel baking soda genoemd) en zeep maak je eenvoudig je eigen schoonmaakmiddelen. Voeg daar etherische oliën aan toe en verbeter de effectiviteit van het schoonmaakmiddel en laat het heerlijk ruiken. Pas goed op dat je zuivere oliën koopt!

DIY

Koop je verzorgingsproducten verpakt in papier en glas of maak ze zelf. Online en in boeken zijn talloze recepten te vinden. Laat je goed informeren wanneer je iets nieuws koopt en lees altijd de ingrediënten op de achterkant van de verpakking. Dan weet je zeker of het echt om een natuurlijk product gaat.

Natuurlijke materialen

Hoe fijn is het dat wat je hebt 'opgebruikt' zo op de compost kan of goed gerecycled? Materialen als o.a. hout, glas, kurk hebben daarom de voorkeur. Denk nu niet dat je al het plastic in huis direct moet vervangen want het beland hoe dan ook op de vuilnisbelt. Maak eerst alles rustig op en koop pas nieuwe als het aan vervanging toe is.

Bijenwasdoek

Een natuurlijk alternatief voor plastic- en aluminiumfolie. Het dekt schalen en kommetjes af, houdt groentes vers en werkt perfect als kaasdoek. Laat de kaas in de doek verpakken bij de specialist waardoor je de wegwerpverpakking voorkomt én je de kaas lekker smeuïg houdt. Gebruik je liever geen bijenwas? Je kan de doek ook kopen of zelf maken met soja- of koolzaadwas.

Katoenen zakken

Shoppen in katoen zal je plastic gebruik drastisch verminderen want je verpakt er werkelijk bijna alles in. Groente, fruit, noten, pasta, rijst, bonen, brood, ontbijtgranen en ga zo maar door. Eenmaal thuis leeg je de zakken in glazen potten. De broodzak gaat direct de vriezer in. De zakken kunnen gewassen op 30-40 graden.  

Glasverpakkingen

Glas is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en heeft geen chemische additieven of kunststoflaag nodig om voedingsmiddelen en dranken te beschermen. Glas is 100% en oneindig recyclebaar. Het heeft geen negatief effect op  stortplaatsen en oceanen.  Het bevat geen giftige stoffen zoals BPA en heeft geen enkele invloed op het product dat het bevat, zelfs niet als het opgewarmd wordt in de magnetron.

Afvalzakjes

Afvalbakjes hebben vaak helemaal geen plastic afvalzakje nodig. Gebruik oude kranten in de afvalemmertjes van badkamer & toilet, GFT (de krant kan mee op de composthoop of de groene container in) en mogelijk ook in je restafval bak wanneer je hier geen nat afval in doet.

Onderweg

Voorkom het grootste verpakkingsleed met deze handige producten voor onderweg. Ze zijn lichtgewicht, afwasbaar en van goede kwaliteit om lang te kunnen gebruiken. Het rode pakje is een sandwichwrapper; een ideale vervanger van een broodbak als je weinig ruimte in je tas hebt of het onhandig vind om de halve dag een lege broodtrommel in je tas te hebben.
test

Kleding

Ga voor kwaliteit ipv kwantiteit en kies voor plantaardige materialen zoals katoen, hennep, wol, zijde of bamboe. Synthetische kleding bevat plastic vezels die loslaten bij gebruik. Heb je deze kleding nog wel, probeer het dan minder vaak te wassen. Wil je daarnaast ook eerlijk kopen? Let dan op labels en certificering die je vertellen hoe, waar en door wie het gemaakt wordt.