Thee

Vrijwel alle theezakjes bevatten plastic, ook de 'papieren' soort. Losse thee heeft een betere kwaliteit en je kan eigen blends maken door soorten en smaken te mengen. Je koopt het plastic- en verpakkingsvrij bij speciaalzaken en op de markt. Liever kruidenthee? Kweek het op in pot of volle grond in de tuin. Munt, tijm, citroenmelisse of lavendel. Wat je maar lekker vindt!

Douche- en bad

De stap naar een plasticvrije badkamer doe je met een vaste zeep. Deze is er voor shampoo, conditioner, doucheschuim, facewash, scrub, handzeep & scheerschuim. Belangrijk is dat je de zeep droog bewaard op een rooster of daarvoor bestemd schaaltje. Een ander plasticvrij alternatief voor conditioner is appelazijn & water. Meng daarvoor 1 deel azijn met 2 delen water. Gegarandeerd glanzend en zacht haar!

Hergebruik

Wanneer je stopt met wegwerpartikelen bespaar je niet alleen een hoop afval maar ook geld. Voor vrijwel alles bestaat een duurzaam herbruikbaar alternatief. Bijvoorbeeld katoenen zakdoeken, uitwasbare wattenschijfjes- en maandverband en een menstruatiecup.

Ecologisch poetsen

Ecologisch poetsen hoeft niet duur te zijn. Met basisingrediënten als zeep,  zoals Marseille of Savon Noir, natuurazijn en natriumbicarbonaat (ook wel baking soda genoemd) maak je eenvoudig je eigen schoonmaakmiddelen. Voeg daar etherische oliën aan toe om de effectiviteit van het schoonmaakmiddel te versterken en heerlijk te laten ruiken. Let goed op dat je zuivere essentiële oliën koopt.

DIY

Maak je eigen verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten, vrij van chemische toevoegingen en bespaar geld en een hoop minder afval. De ingrediënten koop je veelal in glas, papier en anders in bulk. Maar ook met vers geplukte kruiden en bloemen kan je allerlei natuurlijke remedies maken.  Online en in boeken kan je talloze recepten vinden.      

Onderweg

Voorkom het grootste verpakkingsleed met deze handige producten voor onderweg. Ze zijn lichtgewicht, afwasbaar en van goede kwaliteit om lang te kunnen gebruiken. Daarvoor hoef je niet alles nieuw aan te schaffen, een theedoek waar je een boterham in verpakt volstaat en een bestekset haal je zo uit eigen keukenlade.

Glasverpakkingen

Glas is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en heeft geen chemische additieven of kunststoflaag nodig om voedingsmiddelen en dranken te beschermen. Glas is 100% en oneindig recyclebaar. Het heeft geen negatief effect op  stortplaatsen en oceanen.  Het bevat geen giftige stoffen zoals BPA en heeft geen enkele invloed op het product dat het bevat, zelfs niet als het opgewarmd wordt in de magnetron.

Katoenen zakken

Shoppen in katoen zal je plastic gebruik drastisch verminderen want je verpakt er werkelijk bijna alles in. Groente, fruit, noten, pasta, rijst, bonen, brood, ontbijtgranen en ga zo maar door. Eenmaal thuis leeg je de zakken in glazen potten. De broodzak gaat direct de vriezer in. De zakken kunnen gewassen op 30-40 graden.  

Bijenwasdoek

Een natuurlijk alternatief voor plastic- en aluminiumfolie. Het dekt schalen en kommetjes af, houdt groentes vers en werkt perfect als kaasdoek. Laat de kaas in de doek verpakken bij de specialist waardoor je de wegwerpverpakking voorkomt én je de kaas lekker smeuïg houdt. Gebruik je liever geen bijenwas? Je kan de doek ook kopen of zelf maken met soja- of koolzaadwas.

Natuurlijke materialen

Hoe fijn is het dat wat je hebt 'opgebruikt' zo op de compost kan of goed gerecycled? Materialen als o.a. hout, glas, kurk hebben daarom de voorkeur. Denk nu niet dat je al het plastic in huis direct moet vervangen want het beland hoe dan ook op de vuilnisbelt. Maak eerst alles rustig op en koop pas nieuwe als het aan vervanging toe is.
test

Kleding

Ga voor kwaliteit ipv kwantiteit en kies voor plantaardige materialen zoals katoen, hennep, wol, zijde of bamboe. Synthetische kleding bevat plastic vezels die loslaten bij gebruik. Heb je deze kleding nog wel, probeer het dan minder vaak te wassen. Wil je daarnaast ook eerlijk kopen? Let dan op labels en certificering die je vertellen hoe, waar en door wie het gemaakt wordt.    

Afvalzakjes

Gebruik oude kranten i.p.v. plastic afvalzakjes in je afvalemmertjes van badkamer & toilet, kantoor, GFT ( de krant kan mee op de composthoop of de groene container in) en ook in je restafval bak wanneer je hier geen nat afval in doet.